FashionFairies

Hírek, érdekességek, információk a magyar divatról és divattervezőkről, stílusblog.

Friss topikok

Imogen interjú – egy újabb tehetség a magyar divat világában

2011.12.15. 11:45 | FashionFairies | Szólj hozzá!

Ha belvárosi sétáink során kicsit nyitott szemmel járunk, észrevehetjük, hogy egyre több kis divatbolt nyílik a kisebb-nagyobb utcákban, ahová betévedve egy, a nagy divatboltoktól eltérő, egyedi miliő fogad minket. A Black Box is egyike a belváros ilyen gyöngyszemeinek, így hétvégén útra is keltünk – a fotósunkat sem kímélve –, hogy felfedezzük, mit rejt az Irányi utca 18. szám alatt található Fekete doboz. Itt találkoztunk Bajcsai Vikivel, az Imogen márka tervezőjével, aki mindamellett, hogy kényelmes és egyedi szabású ruhadarabokat tervez, a Black Box concept store egyik vezetője is.
Viki  2010 őszén jelentkezett első mini kollekciójával és az azóta eltelt több, mint egy év alatt számos blogon és vásáron, illetve az idei Marie Claire’s Fashion Days-en  is találkozhattatok már az Imogen márkával.

Vikivel a magyar divatról, a divattervezők előtt álló rögös útról és készülő tavaszi kollekciójáról beszélgettünk – és persze egy kicsit Bajcsai Vikiről is, mint az Imogen márka mögött álló lányról.


Milyen nehéz egy frissen végzett tervező számára elindulni ma Magyarországon? Mennyire van lehetősége állami támogatásokra pályázni?

Abszolút nem egyszerű, sőt inkább a nehéz kategóriába tartozik.  Egyes skandináv országokban például az, aki valamilyen iparművészeti jellegű egyetemen végzett, 1 évre ingyen kap egy üres üzlethelyiséget, ahol árulhatja a saját cuccait. Ez nagyon jó indulási lehetőség. Itthon nincsen ilyen és nem is tudom, hogy milyen úton-módon lehet állami támogatásra szert tenni. Hátráltató tényező lehet, hogy én nem végeztem egyetemet – mondjuk, én nem érzem személyesen annak –, de az, aki elvégezte, elképzelhető, hogy olyan kapcsolatokra tett szert, amit kamatoztathat. Aki nekem nagyon sokat segített lelkileg az a párom és természetesen a családom.

A Black Boxban nem csak Imogen ruhák, hanem más, magyar tervezők ruhái és ékszerei is megtalálhatóak. A többi tervezővel együtt hoztátok létre a Black Boxot, vagy Te egyedül csinálod?
A boltot nem egyedül csinálom, hanem Iványi Péterrel. Mi vezetjük a boltot, intézzük az ügyeket, mi vagyunk az  eladók és a beszélgetőpartnerek is. A tervezőket van, hogy mi keressük meg, de most már előfordul, hogy ők keresnek meg minket. Próbálunk teret biztosítani nekik arra, hogy megmutathassák magukat. Ezért is van az, hogy nem a szokásos, nagy nevek vannak a polcokon és a fogasokon, hanem próbálunk frissen diplomázott vagy frissen a szakmába lépett embereket megkeresni, akik hoznak egy olyan színvonalat, ami szerintünk itt, a belvárosban abszolút megállja a helyét.


Szerinted létezik-e ’magyar stílus’ vagy inkább a nemzetközi trendek a meghatározóak?

A magyar felhozatal nagyon vegyes divattervezők terén, ezért szerintem nincsen kifejezetten olyan, hogy magyar stílus, mert a magyar tervezők nagyrészt az adott trendeket követik.

Mennyire érzed azt, hogy az elmúlt években megindult mozgolódás a design és a magyar divat jegyében hosszú távon segíthetik a tervezők munkáját és népszerűsítését?
Nagyon reménykedem benne, hogy ez szárnyra kap és minél több kezdeményezés fog napvilágot látni, mert nagyon nagy szüksége van a magyar divatéletnek arra, hogy szélesebb körben is megismerjék. Fizikai teret kell adni a fiataloknak, hogy meg tudják mutatni magukat ők is, mert úgy gondolom, hogy most sokkal nehezebb tervezőként létezni, mint akár csak 5 évvel ezelőtt.
Például a Design Terminál megnyitását és a Stylewalker Night-ot jó kezdeményezésnek tartom.
(Most pénteken, vagyis december 16-án a
Stylewalker Night egyik résztvevője a Black Box concept store, ahol három fiatal tervező bemutatja a kifejezetten erre az alkalomra, a Black Box számára készített debütáló  kollekcióját. – a szerk.)

Mennyire nehéz összeegyeztetned a tervezői éned a márkamenedzseléssel?
Én tervező vagyok, így nem is értek túl sokat az önmenedzseléshez. Ha egyedül  én csinálnám az Imogent, akkor nem ott tartana, ahol most tart. Aki jobban átlátja ezeket a dolgokat, az Péter,  de a legtöbb dolgot együtt találjuk ki, például az arculatot, vagy azt, hogy a lookbook hogy nézzen ki.

Tervezed a közeljövőben az Imogen márka külföldi megjelenését?
Mostanában kezdtünk el nyitni külföld felé és már több külföldi design blog is megkeresett, illetve fent vannak a ruháim webshopokon is. Legutóbb például Kanadából érkezett egy megrendelés.

Gondolom, már dolgozol a tavaszi kollekción. Elárulnál róla valamit?
Ami megvan, az a vezérfonal: a nagyon-nagyon világos színek–kontrasztban a téli kollekcióval –, de még gondolkodom rajta, hogy nagyon élénk színek lesznek-e vagy inkább pasztell lesz az egész.

Melyik a kedvenc Imogen ruhadarabod?

A kámzsás ruha.

Ki az a tervező, aki a leginkább hatással van rád?
Most Rick Owens.

Melyik a kedvenc zenekarod?

Ami 4-5 éves szerelem, az a Nouvelle Vague.

Mi a kedvenc filmed?

Felperzselt föld.

És utolsóként: mi a kedvenc üdítőd?

Kóla. De a Coca-Cola:)



Az interjú után sok fotóval és egy kellemes beszélgetés élményével gazdagabban távoztunk a Black Boxból. Ezt a kis fekete dobozt a belváros szívében csak ajánlani tudjuk mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik a magyar divattervezők iránt. Nem csak azért, mert kedvesen fogadnak és mindig jó zene szól, hanem mert olyan tervezők ruhadarabjaival és ékszereivel találkozhattok (dorivisy, kepp showroom, Tamara Barnoff, Bálint Sára, lindasieto, Agneskovacs), akiket tényleg érdemes megismerni, és akikkel reméljük, hogy a közeljövőben sok divateseményen találkozhatunk még. Ráadásul a Black Box saját kollekciójában szintén egyedi ruhákra, táskákra és ékszerekre bukkanhattok, amikből persze többet mi is felpróbáltunk:)

Az Imogen márkával kapcsolatos további információkért kövessétek az Imogen
blogját és Facebook oldalát!
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fashionfairies.blog.hu/api/trackback/id/tr53465578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: imogen black box
süti beállítások módosítása